Home » Blog » Visgraat eiken muur

Visgraat eiken muur

Gepubliceerd op 13 februari 2021 om 20:00

Vloerdelen op de muur!? Waarom niet! Het zal niemand ontgaan zijn, het was dé trent van 2020 en ook in 2021 nog reuze populair. Juist, ik heb het hier natuurlijk over de visgraat vloer. Loop een random woning in een nieuwbouw wijk in en je ziet de visgraat op de vloer liggen. Maar gek vind ik dit niet. Integendeel! Een houten/pvc vloer geeft zo veel warmte, sfeer en karakter aan een huis. 

Verbouwen, verbouwen & nog eens verbouwen

Met mijn Instagram account @witzandwonen, sta ik bekend om mijn lichte inrichting. Maar, in ons huis miste de warmte nog. Bijna 1,5 jaar geleden verhuisde wij naar deze woning na een intensieve verbouwingsperiode. Alles, werkelijk ALLES(!) is veranderd hier in huis. Wanden zijn verplaatst, keuken in gebouwd (ook zo'n leuk project van ons), badkamer heringericht en vernieuwd en noem zo maar op. En dit hebben wij (behalve het stucwerk) zelf gedaan. Daar zijn wij reuze trots op! Maar na maanden van verbouwen, was de energie én het geld op. Wij hadden een verbouw-break ingelast. 

 

Gelukkig is die break nu voorbij, want er is nog zo veel in huis dat 'afgestyled' en afgemaakt moet worden. Te beginnen met de slaapkamer. De wanden waren beplakt met renovlies en gewit. Alle spulletjes uit de vorige slaapkamer waren verhuist en opnieuw gebruikt in de nieuwe slaapkamer. Prima natuurlijk, maar we miste de sfeer. Daarnaast viel ons bed uit elkaar en kraakte al als je er naar keek. (Ook niet goed voor de romantiek natuurlijk zo'n krakend bed😉). Na weken van ontwerpen en uittekenen, hadden we dan eindelijk het eind-plan! De slaapkamer kreeg een houten achterwand met een zwevend bed. "Huh!? Zwevend bed?" hoor ik je zeggen. Ja, dat kan dus! Ook daar komt binnenkort een blog over online met daarbij het stappenplan, zodat ook jij er een kan maken. 

Visgraat eiken, mega duur! Toch?

Maar goed, een houten muur dus.

 

Via google kwam ik niet veel verder. Ik vond alles zo onwijs duur. Ook leven we in een lock-down momenteel, dus even naar de houthandel gaan was ook geen optie. Tot ik op marktplaats aan het zoeken ben gegaan. Al snel vond ik een bedrijf dat werkt vanuit een garagebox in Breda, dat goedkope vloerdelen verkocht (zoek op marktplaat op de naam Rob Verbist). Het hout hoefde natuurlijk kwalitatief niet perse heel goed te zijn, aangezien het op de muur gaat en niet op de vloer. Het heeft niks te houden. De vloerdelen kwamen uit op € 10,- pm2. Dus voor € 100,- was ik klaar! Zelfs voor een mooi behangetje betaal je meer. Een goeie deal dus en ik was happy.

Benodigdheden:

- montage kit 

- (eiken)houten vloerdelen

- (eiken)houten plinten

- een scherpe afkortzaag of/en een decoupeerzaag

- potlood

- meetlint

- Afdekmateriaal

- Schuurmachine

- Schuurpapier korrel 120 en 360

- 2K lak bijv. Trae-Lyx NATUREL Ultra Mat

- een volle bak energie!

 

Begin bij het begin en zorg dat je alle bovenstaande benodigdheden bij de hand hebt. Het werkt natuurlijk het fijnste als je niet continu hoeft te zoeken naar materialen. En dek je vloer goed af, je wilt geen montage kit op de vloer. 

Ondergrond inspecteren

Is de wand glad gestuct? Is hij juist heel grof met spachtelputz? Dit hoeft geen verschil te maken. De plankjes worden bevestigd met een montage kit, deze kan ook op grove wanden gebruikt worden.


Het allerbelangrijkste wat je moet checken voordat je begint; zit de huidige (top)laag op de muur nog stevig. Mocht het zijn dat de stuclaag loslaat of dat de lijm van het behang niet sterk genoeg meer is, zorg dan eerst dat deze 'slecht-hechtende' lagen verwijderd zijn. 

Aan de slag!

Hoe start je nou zo'n visgraat patroon? Dat lijkt altijd een uitdaging. Als hulp stukje kun je voor jezelf met een waterpas een rechte lijn omhoog trekken. De punt van elk bovenste plankje moet daar op aan-lijnen. Maar in principe kun je er vanuit gaan dat de muur die aangrenst aan de muur die je wilt beplakken, waterpas is. Dat wil zeggen, dat je latjes gezaagd moeten worden in een hoek van 45°. Een afkortzaag is hierbij onwijs handig! Deze kun je namelijk instellen op een hoek van 45° waardoor elk plankje hetzelfde is.

 

Vervolgens is het een kwestie van herhalen. Zorg dat er geen kiertjes tussen de plankjes ontstaan, want dan ga je op den duur schuin. Op elk plankje plaats je 2/3 toefjes montage kit. Je kunt de plankjes op de wand nog wat bewegen, dus het is hierbij niet vast is vast. Super handig, want in een keer goed plakken is niet te doen. 

Randen afwerken

Voor de afwerking van de randen langs de wanden en het plafond, gebruikte wij eikenhouten plinten. De hoeken zaagden wij in verstek. Aangezien je toch de afkortzaag hebt is dit een piece of cake. Ook deze bevestigden wij met montage kit. Als laatste afwerking plaatsten wij onze hoge plint op de vloer en kitten wij deze netjes af.

Beschermlaag aanbrengen

Natuurlijk kan het zijn dat je een keertje een glas thee laat vallen, wat kan opspatten tegen de houten muur. Vocht en hout zijn over het algemeen geen vrienden, dus zorg voor een goede beschermlaag op je muur. 

 

Schuur de muur eerst goed op met een korrel van 120. Zo gaan de grootste oneffenheden op het hout weg. Het mag natuurlijk wel een beetje grof (kiertjes, oneffenheden), maar je wil je er niet aan kunnen openhalen. 

 

Wij hebben gekozen voor een 2K blanke en matte vernislaag. Het voordeel van deze vernislaag is dat je hem niet ziet. Je wilt die mooie natuurlijke houtkleur behouden natuurlijk. Lak de wand minimaal 3 keer voor het beste resultaat. Tussen de eerste en tweede laag in, kun je het beste de houten delen licht opschuren met een fijne korrel (360). Je muur is nu waterafstotend en gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek. 

Ben jij geïnspireerd door deze blog? Ga je misschien zelf aan de slag met eikenvloerdelen?


Je kunt een reactie plaatsen onderaan deze pagina. Ik ben reuze benieuwd wat jullie van de muur vinden ♡

 

Liefs, Nicole 

Feelingsheepy.nl


Accessoires lijst


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.