Home » Blog » Een nieuw leven voor een oud dressoir

Een nieuw leven voor een oud dressoir

Gepubliceerd op 11 maart 2021 om 19:00

Waarom altijd maar nieuw, als er genoeg 'oude' pareltjes te vinden zijn. Misschien staat er zelfs nog wel eentje bij jou thuis! Vorig jaar hadden wij een drietal ladenkast gekocht bij de Jysk. Deze hadden wij met elkaar verbonden zodat er een ruim dressoir ontstond. Echter, na een jaar gebruik van deze kast, vielen één voor één alle lades uit elkaar! Wij vonden het tijd worden dat er eens een echt mooi meubel zou komen. Eentje die een leven lang mee kan gaan i.p.v. maar een paar maanden. 

Marktplaats-Magic

Afijn, ik ging dus mijn 'marktplaats-magic' uitoefenen. Want bij familie en vrienden sta ik bekend als marktplaats queen.

Na weken tot maanden lang elke dag speuren op marktplaats, kwam de perfecte kast voorbij. Alhoewel, hij was eigenlijk verre van perfect! Er moest nog aardig wat werk aan verricht worden tot er een pracht meubel zou ontstaan, maar de basis was top!
& dat voor maar € 40,-.

Het dressoir komt van de Bommel Meubelen heb ik mij laten vertellen. Hij is al zo'n 20 jaar in gebruik. Maar, in tegenstelling tot de verschrikkelijke kwaliteit van de Jysk, was deze kast verre van kapot. Hij had alleen wat liefde nodig. 

Weg met die oranje kleur!

Het is een eikenhouten dressoir, maar de mooie natuurlijke eikenkleur zie je niet meer terug. Hij moest dus volledig kaal geschuurd worden. Dit was een pittige klus en er zijn alleen al met het schuren zo'n 14 uur manuren ingegaan. Maar het was het 100% waard. De mooie lichte eikenkleur was weer zichtbaar. Nadat wij de huidige handgreepjes hadden verwijderd, was het een totaal andere kast!

Marmeren bovenblad

Ik wil graag altijd dingen nét even wat anders en alles wat je hier in huis tegen komt, heeft zijn eigen verhaal. Veel hebben wij zelf gemaakt, of zelf vermaakt. Dat maakt ons huis eigen vind ik. Zo ook met deze kast. Hij was al prachtig na het schuren, maar er miste nog dat unieke. 

Zo kwam ik op het idee om het blad te bekleden met marmer. Van de verbouwing van ons toilet waren nog wit marmeren tegels over, die kwamen nu mooi van pas. Van de verbouwing van onze slaapkamer visgraat muur, hadden we nog eikenhouten plinten over. Precies genoeg om de kast mooi mee af te werken. "Wie wat bewaart die heeft wat" zegt m'n vader altijd. En nou inderdaad. Zelfs nu in deze onhandige lockdown, konden wij lekker aan de klus met alles wat wij nog in huis hadden. 

De tegels werden door Roeland op maat geslepen en ik bevestigde ze met montage kit op het blad. De randen werkten wij af met de eikenhouten plinten. Deze kregen een toefje houtlijm en werden vervolgens bevestigd met spijkertjes. 

Et voilà! Het blad was klaar. 

Handgreepjes, maar dan nét even anders

Zoals ik al eerder aangaf, hadden wij de oude handgreepjes verwijderd. Deze waren niet meer zo 'van nu' en paste niet bij wat wij voor ogen hadden. Na veel uitproberen kwamen wij tot het besluit dat de handgreepjes ook van eiken moesten worden. We hebben het nog geprobeerd met prachtige gouden knopjes, ingelegd met marmer, maar dit paste totaal niet bij de kast. We zijn dus weer naar de zaagtafel gegaan en hebben van overgebleven eikenhouten vloerdelen langwerpige stokjes gemaakt. Deze zaagden we op maat en bevestigde we met houtlijm op de lades en deurtjes. Het is nu een geheel geworden. 

Afwerken met een beschermende lak

Al het klussen was nu klaar, dus het was tijd voor de finishing touch. Het meubel kreeg een beschermende lak met daarin een beetje white wash vermengd. Op deze manier vergeelt het meubel niet en hebben we hier jaren geen omkijken naar. Ideaal!

De lak die wij gebruikte is van het merk Putop pu clear mat, maar ik kon deze op google nergens vinden. Ikzelf heb hem bij de groothandel gehaald. Ook moet ik zeggen over deze lak, dat ik hem lastig verwerkbaar vond.

De lak die ik normaal gesproken voor ons eikenhout in huis gebruik is Trae Lyx Naturel ultra mat. Deze lak is super goed én makkelijk verwerkbaar. Het voordeel van deze verf is ook dat hij super mat blijft en de natuurlijke kleur behoud. Aanrader dus. 

 

De kast is nu helemaal geworden wat wij er van hadden gehoopt, nog mooier zelfs. Zo trots op het eindresultaat! Ik ben benieuwd naar wat jullie er van vinden.

Ik zou het dan ook super leuk vinden als je een reactie onder deze blog achter laat!

Liefs, Nicole

Accessoires lijst


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.