Home » Blog » Een gestucte lounge bank; hoe maak je het?

Een gestucte lounge bank; hoe maak je het?

Gepubliceerd op 23 mei 2021 om 20:17

Hoe maak je nou zo'n stenen lounge bank. Zo'n bank die je altijd ziet in van die mooie landhuizen in Spanje of Italië! Wat voor materialen gebruik je en hoe zorg je ervoor dat de verf er goed op blijft zitten? Dit soort vragen en nog veel meer werden mij de afgelopen weken vaak gesteld. Ik heb jullie de afgelopen weken meegenomen in m'n story’s op Instagram (@witzandwonen), met onze tuinrenovatie. We pakten het groots aan. Ik wist dat ik geen standaard Nederlandse tuin wilde. Ik wilde mij, in m’n tuin, op vakantie voelen. De echte Ibiza vibes binnenhalen. Als ik m'n ogen dicht deed en dacht aan al mijn geweldige vakanties in Frankrijk, Spanje en Italië, zag ik meteen al die prachtige gestucte witte muren en bankjes voor mij. Dit wilde ik. Maar hoe? Na veel denken, onderzoek en schetsen kwam ik tot het eindontwerp. Met een relatief klein budget (ja ook hier zal ik je alles over vertellen), hebben wij onze droomtuin kunnen realiseren.


In deze blog zal ik alles vertellen wat je maar wilt weten over het maken van je eigen gestucte bankje, muurtje of plantenbak.

Dit is hoe het allemaal begon. De schuttingen weggehaald, nieuwe palen geplaatst en de lounge bank opbouwen

Het ontwerp op schaal 

Tekening en ontwerp

Maak een plan en werk dit uit op papier. Het fijnste is als je dit meteen op schaal doet, zodat je de tekening erbij kan houden als je aan de slag gaat. Ook kun je doormiddel van deze tekening precies berekenen hoeveel blokken je moet kopen. Wij pakten onze hele achtertuin aan, dus de gehele achtertuin is op schaal getekend en uitgewerkt.

Voorbereiding en materialen

 

Wat heb je nodig:

 • Grote kuip of emmer om de lijm te maken

 • Mixer

 • Grote spatels

 • Blokkenlijm (geschikt voor buiten)

 • Gipsblokken (Gibo; geschikt voor buiten) of celbetonblokken

 • Waterpas

 • Latten (eventueel rest stukken)

 • (Oude) Tegels

 • Voorstrijk

 • Muurverf geschikt voor buiten (bijv. SPS façade mat)

 • Kwast en muurverf roller

 

Het is een behoorlijk project, dus ga goed voorbereid te werk.

De tekening heb je ondertussen uitgewerkt en alle maten zijn duidelijk. De juiste hoeveelheid blokken kunnen worden besteld en worden opgehaald of bezorgd.

Wij haalden onze cellebeton blokken en de lijm bij de bouwmaat. Het bankje bestaat uit ongeveer 75 blokken. Wat ons €215,- kostte. Met de lijm en verdere materialen kwam onze lounge hoek uit op ongeveer €400,-. Dit is inclusief blokken, lijm, hout en verf.

Wij hebben deels gebruik gemaakt van zwarte stapelblokken. Deze konden wij gratis ophalen via marktplaats. Dat scheelde weer een hoop geld. Voor de rest van het bankje hebben we gebruik gemaakt van cellebeton blokken die bestendig zijn tegen vocht en voor buiten gebruikt kunnen worden. Lees dus goed bij de omschrijving van de blokken of ze voor buiten geschikt zijn. Wij verlijmden de blokken met blokkenlijm (lekker voor de hand liggend 😄) ook deze kon buiten toegepast worden. Met deze zelfde blokkenlijm smeerden wij de blokken af. Het stucwerk zeg maar. De blokkenlijm is mooi glad van structuur en zeer stevig. Mocht je liever een spikkeltje willen hebben in je stucwerk? Vermeng de lijm dan met zandcement. Half om half.

Verder maakten wij gebruik van spatels om het op te zetten en glad te strijken. Met alleen een plamuurmes kom je niet ver.

Half oude tuinblokken, half cellebeton blokken

Fundering

Wij hebben in onze voortuin een plantenbak gemaakt, die dezelfde uitstraling heeft als onze loungebank achter. De eerste rij blokken van de plantenbak hebben wij wat dieper in het zand geplaatst, zodat deze stevig staan. Dit waren overigens wel de stapelblokken die je standaard in tuinen ziet. Deze zijn hier dus ook echt op gemaakt.

Bij het bankje achter, plaatsten we eerst oude tuintegels in de maat en vorm van het bankje. Deze moeten zeer stevig liggen, want ze krijgen veel gewicht op zich. Deze tegels fungeerden als fundering van ons bouwwerk. Dankzij deze fundering, blijven de cellebeton blokken boven de grond. Ik weet niet of het een probleem is om de cellebeton blokken direct in de grond te plaatsen, maar wij wilden het risico niet nemen. 

Opbouwen van het bankje

Dan is het eindelijk zover. Het bouwen kan beginnen. De blokken kunnen op maat gezaagd worden met een speciale blokken handzaag, maar wij gebruikten een elektrische zaag (reciprozaag) hiervoor. Dit gaat simpelweg een stuk sneller. Zet de eerste rij blokken waterpas. Als dit niet waterpas is, zal uiteindelijk je hele bankje scheef ogen en dat willen we niet natuurlijk. Dus belangrijk, meten, meten en nog eens meten. De waterpas is hierbij je beste vriend. Laat de eerste laag uitharden, zodat hij de volgende laag blokken goed kan dragen. Wij maakten gebruik van houten latten die we (tijdelijk) vastschroefden in de blokken, zodat ze niet konden verschuiven. De tweede laag, idem dito. Laat de lijm een dagje uitharden voordat je gaat stucen.

Ronde vormen

Wij wilden graag een ronde hoek hebben bij het bankje. Ikzelf ben nogal klunzig en loop overal tegenaan. Om dit te voorkomen, maakte ik een ronding. Een bijkomend voordeel, ronde vormen worden de nieuwe trend;). Maar hoe maak je nou zo'n ronding? Wij hebben de celelbeton blokken in smallere stroken gezaagd en de hoeken van een kant weggezaagd. Vervolgens was het een kwestie van met z'n tweeën lijmen en waterpas zetten. De ronde vorm is er nu, met stucwerk maak je het mooi rond af.

Stucen

Zoals ik net al aangaf, stucten wij met de blokkenlijm. Dit zorgt voor het meest gladde resultaat. Maar super strak wilden wij het niet. Het mocht zeker wel die mediterrane grofheid hebben. Maak genoeg lijm aan, zodat je voorlopig even verder kan. Zet het op met een grote spatel en strijk het vervolgens na. Dit kun je zo grof of strak doen als jij maar wilt. Let er wel op dat je alle cellebeton blokken gedekt hebt onder een laagje lijm. Een cellebeton blok is namelijk veel minder sterk en hard dan de lijm, dus die zouden sneller kunnen beschadigen. Laat het stucwerk volledig uitharden voordat je verder gaat. Dit kan soms wel een paar dagen duren.

Kleur aanbrengen

Dit is toch wel het leukste deel. Je bent al toegekomen aan de afwerking van jouw project! Maar voordat je aan de slag kan gaan met het schilderen van het bankje, moet je eerst iets heel belangrijks doen. Impregneer je stucwerk! Als je dit niet doet zuigt de ondergrond te veel en heb je eerder kans dat de verf niet blijft hechten en uiteindelijk afbladdert. Je kunt impregneren op twee manieren:

  1. Impregneer het met een speciaal daarvoor ontwikkeld middel. Wij gebruikten hiervoor Sigmafix Universal - Acryl, maar zo zijn er nog vele andere merken.
  2. Meng je muurverf met water 50/50. Dankzij het water zuigt het erg in de ondergrond, waardoor de volgende laag goed blijft zitten. Dit is zeker geen verkeerde manier en het voordeel is dat je er geen extra materiaal voor in huis hoeft te halen.

Als de impregneer droog is (vaak al na 2 uurtjes) kun je aan de slag met het kleuren van je project.

Zorg dat eventuele tegels afgedekt zijn zodat je niet kunt knoeien. De verf kun je het makkelijkst aanbrengen met een kwast en een sausrollertje.

Breng nog een tweede laag aan voor de perfecte dekking et voilà, je bent klaar! Na een nachtje drogen kun je gebruik maken van je nieuwe meubel, of kun je het aftimmeren met houten planken.

Maak gebruik van de ruimte onder de zitting

Dit laatste is wat wij deden. Het fijne aan dit model bank is dat er ruimte tussen de 'muurtjes' is. Deze ruimte benutten wij om onze lounge kussens in op te bergen wanneer we ze niet gebruiken. Dit scheelt weer een hoop ruimte in onze schuur. We maakten houten balken vast aan de muurtjes, die fungeerden als steun voor de planken (zitting). Deze planken verbonden we met elkaar zodat er een luik ontstaat. Super simpel en mega handig!

De uitstraling van de tuin is precies zo geworden, hoe ik het in m'n hoofd had. De lounge hoek is daar een heel belangrijk onderdeel van. Ik kijk uit naar de lange zomeravonden die gaan komen met een rijkelijk gevulde pan paella en een groot glas sangria.

Mijn hoop is dat ik jullie met deze blog heb kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan. Of dit nou is met een mooie plantenbak, een bankje zoals wij hebben gedaan of een muurtje van stucwerk. Laat je creativiteit de vrije loop! Je weet nu in elk geval hoe je het moet doen ;). Veel plezier met je nieuwe project!

Ik ben reuze benieuwd wat jij van onze lounge bank vindt. Het zou superleuk zijn als je een reactie onderaan deze blog achterlaat ♡

 

Liefs Nicole


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Jacqueline
4 maanden geleden

Hoi, echt supergaaf gedaan. Mag je zeker trots op zijn. Ik had wat vragen over jullie overkapping komt daar ook een blok over?

Nicole
3 maanden geleden

Zo super tof geworden