Home » Blog » Een echte Ibiza overkapping maken; Hoe maak je dat?

Een echte Ibiza overkapping maken; Hoe maak je dat?

Gepubliceerd op 24 juni 2021 om 20:00

Een lang gekoesterde droom van mij; een licht doorlatende overkapping. Eentje die de echte vakantie-vibe uitstraalt. Als ik op vakantie ben, zoek ik altijd de strand restaurantjes uit die de leukste overkappingen hebben. Ik ben niet bepaald een zonaanbidder, dus een goede schaduwrijke plek in de tuin creëren was voor mij heel belangrijk. Hij moest alleen wel aan heel veel punten voldoen:

  • Licht doorlatend
  • Toch waterdicht
  • Ibiza sfeer
  • Duurzaam
  • Mooie en van goede kwaliteit materialen

 

Dit laatste punt is wat mij betreft sleutel voor het maken van een mooie overkapping. Tuurlijk zijn er goedkopere oplossingen waarmee je ook een Ibiza-sfeer overkapping kunt maken, maar deze worden lang zo mooi niet. Het gebruik van duurzame en goede materialen wil ook zeggen dat je er veel langer geen omkijk naar hebt. En dat is uiteindelijk wat wij met z’n allen willen natuurlijk. Een overkapping maken en er daarna niet meer aan hoeven denken, alleen maar van kunnen genieten.

Aangezien de overkapping aan best veel punten moet voldoen, was het even brainstormen over de hoe en wat vragen. Een licht doorlatende overkapping is vrij snel niet waterdicht en laat dat nou net een van de belangrijkste punten zijn. Ik ben groot fan van bamboe. In de tuin geeft dit ook een prachtig schaduwwerk op de tegels en schutting als de zon schijnt. Om de overkapping waterdicht te krijgen, bedachten wij om hier doorzichtige golfplaten boven te plaatsen. Deze vallen, dankzij de bamboematten die er onder liggen, vrijwel niet op.

Bamboe is super duurzaam!

Na veel schetsen en denken kwamen wij op het idee een bamboe overkapping te maken. Bamboe is een zeer duurzaam materiaal. Bamboe kan tot wel 1 meter per dag (!) groeien. Daarentegen groeit bijvoorbeeld een eikenboom maar 40 tot 50 cm per jaar. Dat is nog eens een verschil. Bamboe vernieuwd zich na de kap dus snel, waardoor er in een mum van tijd een nieuwe stam is gegroeid. Geweldig toch!

Maar uiteraard is dit niet het enige voordeel van bamboe. Bamboe is namelijk ook reuze sterk en gaat jaren mee. In tegenstelling tot de goedkopere opties zoals riet, blijft bamboe zijn mooie uitstraling houden en rot niet snel weg. Riet viel voor mij dan ook snel af (ook al scheelt het op korte termijn veel in de portemonnee).

Wij hebben gekozen voor bamboe matten van Westwood (Dalian – 100x180cm) Ze worden geleverd op rol.

De basis

Maar goed, hoe maak je nou zo’n overkapping zul je je afvragen. Je moet weten, ik ben geen bouwkundige, maar gewoon een super handige klusvrouw met veel ervaring .

De basis van de overkapping bestond uit het plaatsen van de verticale palen. De palen die de grond in gaan dus. Wij hebben gekozen voor een Douglas paal van 10x10 cm. De paal ging 70 cm de grond in. Je kunt er ook voor kiezen om een betonpoer in de grond te plaatsen en daarop de paal te bevestigen. Deze palen fungeren direct als onze schuttingpalen. De rabatdelen hebben wij hier tegenaan geschroefd, waardoor het mooi een geheel werd. Wij hebben de palen iets langer gelaten, tot dat we wisten welke hoogte ze precies moesten krijgen. Vervolgens hebben wij de bovenkant afgemeten en op maat gezaagd.

Als je verticale palen (de basis van je overkapping) staan, kun je aan de slag met de horizontale balken. Het echte werk gaat nu beginnen. Voor onze overkapping hebben wij gekozen voor een extra dikke voorbalk. Deze balk zit altijd in het zicht en aangezien wij een brede overkapping hebben (4,7 meter), moest hij ook veel kunnen dragen. De voorbalk heeft een dikte van 25 x 15 cm. De achterbalk hebben we weer van een 10 x 10 paal gemaakt. Wij startten met het plaatsen van deze twee liggende balken. Zodra deze op de juiste hoogte stevig bevestigd zitten met lange schroeven, kun je verder met de tussenbalken.

Plaatsten tussenbalken

De tussenbalken hebben bij ons de afstand gekregen van de breedte van het bamboe. Op deze manier pasten de bamboe matten er precies tussen, waardoor wij niets op maat hoefden te zagen. De tussenbalken hebben wij op de achterbalk geschroefd. Bij de voorbalk hebben wij met U-profielen gewerkt, zodat de tussenbalken er niet boven uitstaken.

Als extra stevigheid hebben wij nog eens extra balken tussen de tussenbalken geplaatst, waaraan wij later de golfplaten hebben bevestigd.

Met plank onder de balk

Alleen de balk, nog zonder plank eronder

Het lakwerk

Nadat dit allemaal gedaan is, konden wij aan de slag met het plaatsen van de planken tegen de tussenbalken. Op deze planken komen straks de bamboematten te liggen. De planken hebben wij geschilderd met een buitenlak (een lak die je ook gebruikt om het houtwerk van je huis te schilderen). Dit is echt een heel ander soort verf dan welke meestal voor overkappingen gebruikt wordt. Want ik neem aan dat je direct al zat te denken aan een buitenbeits, maar nee, daar ben ik niet zo’n fan van voor overkappingen (prima voor een schutting trouwens). Dit vergt namelijk veel onderhoud, want het is een veel minder ‘sterke’ verf. En onderhoud wil je natuurlijk zo min mogelijk.

Roeland en ik hebben samen een eigen schildersbedrijf (ANNO92), waardoor wij altijd genoeg mooie lakken op voorraad hebben. Onze keuze was dus al snel gemaakt, of een beits kopen die elk jaar of om de twee jaar bijgewerkt moet worden, of een kwalitatieve buitenlak die wij ook nog eens voorradig hebben.

De lakken die wij gebruikt hebben zijn van het merk Trimetal. De te schilderen onderdelen zijn eerst geschuurd, gegrond, daarna 1maal voorgelakt met Primer prestige en afgelakt met Superieur. Deze verf is in hoogglans waardoor het een hoogwaardige uitstraling krijgt. Ook is hoogglans buitenlak duurzamer dan bijvoorbeeld een matte variant.

Bamboematten bevestigen

Toen het lakwerk droog was, konden de bamboe matten geplaatst worden. Om deze goed op hun plek te houden, bevestigden we boven de bamboe matten een rachel (dunne lat) van Douglas met de afmeting 22 x 45 mm. Deze schroefden we vast boven de bamboematten zodat het met een goede windvlaag niet omhoog kon waaien.

Waterdicht maken

WAUW! Kijk eens aan! De overkapping ziet er nu al zo mooi uit. Eigenlijk is hij al klaar, maar wij willen hem graag waterdicht, dus er komt nog een laag golfplaten overheen. Hiervoor moesten we op de overkapping klimmen, om ook het middendeel goed vast te schroeven. Wij hebben hier speciale golfplaatschroeven voor gebruikt. Deze hebben een soort ‘dakje’ met een rubbertje eronder. Hierdoor loopt het water niet in je schroefgat, maar stroomt het ernaast. LET OP! Als je de golfplaten vastschroeft, boor je eerst de platen voor. Dit doe je met een iets kleiner boortje dan dat de schroef dik is. De schroeven worden op het hoge gedeelte van de golfplaat bevestigd. Als je dit doet op de diepste golf, stroomt er water in je schroefgat en krijg je lekkage.

Ondertussen genieten we alweer een aantal weken van deze heerlijke plek in de tuin. Ik zit nergens ander meer . Puur genieten in ons eigen stukje Ibiza in Zoetermeer.

Ik ben reuze benieuwd wat jullie van deze blog vonden. Laat gerust een reactie hieronder achter, dat vind ik super leuk!

 

Liefs, Nicole


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Chantal
3 maanden geleden

Geweldig, fantastisch. Nog nooit eerder zo een mooie overkapping gezien! Wat zul je genieten… het is jullie gegund👍👍👍👍